Our Work

Lakeside at Black Butte Ranch: Pool Facility, Bistro, and Rec Center

Sisters, Oregon

Type:Pool facility, bistro, and rec center
Size:15,000 sq. ft.
Architect:Hacker
Owner:Black Butte Ranch
Awards:2016 AIA Portland Merit Award, 2016 IIDA Oregon Design Excellence Awards: Hospitality - Best in Category, 2016 Wood Design & Building Merit Award, 2016 Wood Design & Building Sustainable Forestry Initiative Award, 2016 Wood Design & Building Western Red Cedar Award
  • The Black Butte Ranch redevelopment encompassed the lodge bistro, retail space, fitness facility, recreation center, real estate office, and a pool and spa.
  • To encourage visitors to connect with nature while minimizing the use of natural resources, the building’s lighting design includes daylight harvesting and light shields to minimize light pollution.
  • Black Butte Ranch – a resort community located near Sisters, Oregon – sits at the gateway to Oregon’s high desert. First planned in the early 1970s, the Ranch is a vacation destination for many, and a year-round home for some. The original architecture is iconic “solar architecture” of its period, and the spectacular natural setting is unrivaled.
  • Lakeside at Black Butte Ranch replaces the well-worn existing pool facility and revives the “heart of the Ranch.” The magnificent site sits between the original modernist Ranch buildings from the early 1970s: the award winning Country House Condominiums and the Lodge. The new design is inspired by the barn-like simplicity of the Country House Condominiums and the abstracted landform roof lines of the Lodge, while evolving the Ranch’s building tradition into a progressive vision for the future and reinforcing its reputation as a venerable Central Oregon resort.

Sustainability in this project is primarily achieved through designing with a connection to the outdoors, and utilizing the local micro climate.

  • Landscaping with native plants for drought tolerance, habitat creation, and celebration of place.
  • Improved riparian habitat at lake edge.
  • Shielded light fixtures to preserve “dark skies” and minimize light pollution.
  • Encouraging bicycle use and walking through connectivity with existing Ranch trails and convenient bicycle parking.
  • Building with regional materials that reduce transportation impacts, boost local economy, and express northwest regional architecture.
  • Passive solar energy strategies for window locations and roof overhangs — blocking summer sun to aid in cooling, welcome winter sun to assist winter heating.
  • Daylight harvesting to reduce electric lighting loads and use of natural light for beautiful interiors connected to the outdoors.
  • Massive materials in interiors — such as concrete floors and walls — hold heat to assist in keeping interior temperatures naturally stable.
  • Use of comfortable, in-floor radiant heating for Pool House and Bistro, powered by geothermal heat pump.
  • Natural ventilation for cooling and connection to outdoors.
  • High quality indoor environments with healthy indoor air quality and exceptional views.